Баваниште је 18.маја 2024. године било престоница ћирилице!

На овогодишњи 23. конкурс „Дани ћирилице Баваниште“ чија је тема била ЗАВИЧАЈ стигло је 4.127 радова:

  • литерарних 504,
  • илустрација 447,
  • иницијала и калиграфских преписа 2.914,
  • везених радова 147 и
  • лутака 115.

 „Дани ћирилице“ се настављају почетком августа када дочекујемо награђене ученике и њихове менторе из дијаспоре.

Ове године из дијаспоре је стигло   650   радова из следећих земаља: Кипар, Боцвана, Француска, Република Српска-БиХ, Црна Гора, Јужна Африка, Немачка, Шпанија, Велика Британија, Швајцарска, Хрватска, Грчка, Словенија, Русија и Норвешка.

Скуп награђених ученика, њихових ментора и родитеља био је холу ОШ „Бора Радић“ где је била постављена изложба награђених радова- илустација, иницијала, калиграфских преписа, везова и лутака.

Награђени литерарни радови ће бити објављени у Зборнику за 2024.

Додела награда, похвала и захвалница била је у препуној сали биоскопа, а у фоајеу и испред бине је постављена изложба награђених радова из претходних година. У кратком културно-умтничком програму учествовали су ученици ОШ „Бора Радић“, руска секција коју води наставница Дејана Лајевец и Данијела Милутинов која је отпевала неколико етно песама.

Ове године је додељено укупно 173 награде и  86  похвала. Додељено је 7 специјалних награда и 9 специјалних похвала.

По категоријама награђено је:

-литерарних радова 35,

-илустрација 29,

-иницијала 38,

-калиграфских преписа 28,

-везова 21 и

-лутака 22.

Жирирање је обављено у Вуковој задужбини у Београду. Литерарне радове је оцењивао жири у следећем саставу:  др Рајка Уљмански, Љиљана Симић, проф.др Бошко Сувајџић и проф.др Зона Мркаљ. Ликовне радове су оцењивали др Сузана Полић и проф.ликовне културе Јовица Атанацков.

Окосницу Дечјег сабора „Дани ћирилице“ чини конкурс за најбољи литерарни и најлепши ликовни рад, на коме је до сада учествовало 75.000 ученика из око 500 школа из Србије и многих земаља у којима живе Срби, укључујући целу Европу, Америку, Аустралију,  Јужну Африку и Азију.

Генерални спонзори и покровитељи манифестације  су Општина Ковин и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Велики пријатељи , без којих такође не бисмо могли су Вукова задужбина, КУД „Аца Обрадовић“, школа „ Бора Радић“ у Баваништу, МЗ Баваниште, Удружење пензионера. Огроман посао обавља библиотека „Вук Караџић“ Ковин - огранак „Теофило Димић“ у Баваништу, где се врши пријем радова, нумерисање и разврставање по категоријама, а за награђене и похваљене учеснике припремају се дипломе, похвале и књиге.

Драги гости и награђени ученици после доделе награда могли су се опробати у радионици грнчарије коју су водили Марица и Михајло Петровић, радионици израде цветних букета  коју су водили ученици ССШ „Васа Пелагић“ из Ковина са професорком Горданом Стојановић, а могли су се засладити укусним колачима које су умесиле чланице  Актива жене прве месне заједнице из Ковина и Удружење жена „Омољчанке“ из Омољице. Погачу којом смо дочели госте умесила је Јованка Секулић, а дугогодишња председница Удружења жена „Дуга“ из Баваништа Милева Ђурђев је умесила слатке колаче.

 

Велику захвалност дугујемо и нашим спонзорима: Млин Банатски клас - Владимир Чобанин, Маркет Ин - Горан Димитријевић, Агродућан Микс - Зорана Ђурђев,  РДМ Стевановић - Данијел и Миодраг Стевановић, ДОО Давидов – Милица Живков и Сања Каначки`Керепеш  и Рајка Уљмански.