2002-2021.-двадесет година трајања
На конкурс Дани ћирилице, који се већ шесенаест година налази у Календару републичких смотри Министарства просвете, ове године је стигао 2351 рад, од чега су 449 литерарни, 375 илустрације, 1314 калиграфски радови и иницијали, 107 вез и 106 лутке.

Из Србије учествовало 2116 ђака, а из заграничја и расејања (Републике Српске, Словеније, Француске, Немачке, Италије, Јужне Африке, Енглеске, Аустралије и Боцване) 335.
Жири је радио у саставу проф. др Бошко Сувајџић, др Рајка Уљмански, др Бранко Златковић и Љиљана Симић, за литерарне и др Сузана Полић, Емил Сфера, мр Вјера Медић и Милица Марковић, за ликовне радове
Жири је наградио 91 и похвалио 73 ученика.

Свечаној додели награда која је одржана у прелепом амбијенту, обасјаном сунцем, у парку испред сеоске цркве, присуствовало је око две стотине ђака, њихових учитеља и родитеља. Чланови КУД-а „Аца Обрадовић“ и тамбурашки оркестар „Ковински бећари“ увесељавали су публику. Организатор је обезбедио ручак, МЗ Баваниште је поводом јубилеја поклонила торту, а чланице Актива жена „Дуга“ су припремиле укусне старинске колаче. Учесници су се послужили у хладу црквене порте.
Учеснике је у име локалне самоуправе поздравила Дивна Кирилов, директор ТО Ковин, а у име жирија проф. др Бошко Сувајџић, предсеник Вукове задужбине и председник жирија за литерарне радове.
Сви награђени и похваљени ученици добили су дипломе, похвале и вредне књиге, купљене уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, или добијене од издавача, а сви учесници конкурса из дијаспоре добиће признање ЧУВАР СРПСТВА.
Поводом двадесетогодишњег јубилеја, организатор је школама и појединцима који су годинама уназад учествовали и имали изузетне резултате на конкурсу, доделио Захвалнице исписане златним словима.
Генерални спонзори Сабора су Општина Ковин и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а медијски РТС, ТВ Панчево и лист „Политика“..
Најуспешним учесницима конкурса своје књиге су поклонили издавачи: Вукова задужбина, Прометеј, САНУ, Катена мунди, Академија СПЦ, Каирос Сремски Карловци, Српска књижевна задруга, ЈРЈ Мој издавач, Службени
гласник, Издаваштво РТС-а, Новости и Јасен, илустратор Бранислав Мојсиловић.
Сабор се одржава у сарадњи са КУД-ом „Аца Обрадовић“, Библиотеком „Теофило Димић“, Црквеном општином Баваниште, ОШ „Бора Радић“, Вуковом задужбином, Активом жена „Дуга“, и другим људима добре воље, као што су чланови жирија, који раде без накнаде.
Теме које смо од самог почетка задавали биле су, како рече др Миодраг Матицки, поштовани сарадник и пријатељ, најскупље српске речи: Вера, нада и љубав, Доброта, Милосрђе, Колевка, Брат, Мајка, Будимо људи, Част, Мостови, Да се ја питам, Мој јунак, Ћирилица, Никад не заборави, Светиња, Љубав, Слобода. Деца су на те теме писала литерарне радове, цртала и сликала илустрације, краснописала, украшавала иницијале, везла, и правила лутке у ношњи из бакиног родног краја.
А најскупља српска реч је свакако СЛОБОДА, коју смо кроз векове плаћали сопственом крвљу.
До сада су учествовала деца из већине земаља у којима данас живе Срби, као што су: Црна, Гора, Република Српска, Хрватска, Македонија, Словенија, Албанија, Грчка, Румунија, Мађарска, Аустрија, Италија, Швајцарска, Белгија, Финска, Норвешка, Данска, Шведска, Немачка, Француска, Чешка, Русија, Кина, Аустралија, Нови Зеланд, Јужна Африка, Боцвана, Канада, Сједињене америчке државе, ... До сада још увек нико није учествовао из Јужне Америке, али ми не одустајемо. јер, КО У ЧУДА ВЕРУЈЕ, ТАЈ ЧУДА И СТВАРА. Окупљају се Срби око својих светиња; православне вере, српског језика и српског писма – ћирилице, као стожера српске националне баштине.
Објавили дванаест зборника најбољих литерарних радова приспелих на конкурс, антологију Млади говоре, Зборник радова са округлог стола одржаног поводом стогодишњице Анексије Босне и Мали буквар, који је написала, илустровала и приредила учитељица у пензији Јелена Рекић, која данас живи у Аустралији.